Hej, vad heter du och vad jobbar du med?

Jag heter Tugay Köylüoglu och tillhör Generation 8 av traineeprogrammet och jobbar som data-scientist. Som trainee innebär det att jag får gå flera kurser under året samtidigt som jag arbetar som konsult. Kurserna innefattar allt från utveckling till kravställning, testledning, ledarskap och sälj m.m. 

Som trainee får man mycket uppmärksamhet av seniora konsulter vilket ger en möjligheten att enklare lära sig får konsulter med mer erfarenhet inom olika ämnen. Som Data Scientist arbetar jag med allt som innefattar att manipulera data, förstå data och bygga Machine Learning-modeller. Artificiell Intelligens är ett vetenskapligt område jag brinner för och att få vara med och bygga framtiden är otroligt spännande.

Vad jobbar ditt projekt med och vad är din roll i det projektet?

Idag arbetar jag med att utveckla ett kommunikationssystem med Cloudlösningar för personifiering av innehåll samtidigt som jag hjälper till att designa en Machine Learning-kurs för kund. Projektet jag arbetar med ska resultera i flera microservice-lösningar som ska lägga grunden i hur min kund personlifierar sitt innehåll för deras egna kunder. Min roll i detta projekt är att se till att design och arkiktektur blir till verklighet genom att bygga system, utveckla appar och sköta allt underhåll i molnet.  

Hur har ditt arbetsätt som konsult förändrats under Coronapandemin?

Från att behöva pendla 2 timmar om dagen till att få möjligheten att kunna arbeta hemifrån gav mig flera fördelar. Jag kan ge projektet mer tid om det behövs nu när jag inte behöver resa. Antalet fokustimmar har också ökat nu när jag inte störs lika enkelt. Den extra tid jag nu fått har definitivt gynnat mig och projektet. Ibland kan jag däremot glömma bort att ta pauser, vilket jag kunde känna var lättare på kontoret då det var mer naturligt att umgås vid kaffemaskinen. När man har så trevliga kollegor är just det någonting jag saknar. 

Hur fungerar det att jobba remote i ditt projekt, vad går bra, vad går mindre bra?

Jag känner att det går väldigt bra. Vi har stand-ups varje morgon och ibland på eftermiddagen om det behövs. På detta sätt har vi alltid kontakt och kan hjälpa varann med frågor. Genom att jobba remote blir det också lättare för mig att hålla fokus nu när externa störmoment inte når mig. Det jag tycker är mindre bra är att jag ännu inte haft chansen att fysiskt få träffa mitt team vilket är lite tråkigt.  Då vi heller inte alltid kan vara uppkopplade är det svårt med spontana frågor vilket jag vet att många saknar. En trygghet är att det jag känner är jag inte ensam om, vilket gör att anpassning blir lite lättare för mig.

Vilken teknikpryl tycker du har varit den bästa under Coronapandemin? Och har du saknat någon?

Bästa teknikprylen under Corona, men även redan innan Corona, har varit den trådlösa datormusen Logitech MX Master 2. Den är ergonomisk och underlättar mitt arbete rejält. Rekommenderar den till alla som sitter framför en dator. Jag skulle inte säga att jag har saknat någon viss pryl specifikt. Jag är en sådan konsument-teknik-nörd att jag redan köper in allt jag tycker är roligt. Det var litegrann därför jag studerade till civilingenjör och nu arbetar med teknik, allt som rör området är spännande.