I augusti startar en ny omgång av ett av Forefronts utbildningsprogram inom Tjänstedesign. Pernilla Tellefors är en av deltagarna från förra omgången och hon certifierade sig som tjänstedesigner i början på 2022. Här berättar hon om varför hon sökte sig till utbildningen, vad hon har tagit med sig och att hon numera arbetar som tjänstedesigner på TRR.

Pernilla Tellefors, TRR

Hej Pernilla! Vem är du, och vad jobbar du med?
Pernilla Tellefors heter jag och arbetar numera som Tjänstedesigner på TRR sedan ett halvår tillbaka. Har tidigare erfarenhet som både projektledare och verksamhetsutvecklare inom olika branscher så som life science och omställnings/arbetslivserfarenhetsområdet. Jag har också en bakgrund som naturvetare och beteendevetare.

I höstas gick du Tjänstedesignakademin på Forefront. Vad var det som fick dig att söka till den?
Min arbetsgivare TRR är mitt uppe i en tjänstefieringsresa av erbjudandet där vi förändrar vårt utvecklingssätt genom att fokusera på att skapa bästa möjliga värde för våra kunder, snarare än kanske det mest omtyckta eller enklaste sättet att leverera. En förutsättning för att göra dessa förändringar med ett nytt synsätt kräver att alla delaktiga förstår. Därför fick alla verksamhetsutvecklare på TRR möjligheten att gå utbildningen inom tjänstedesign tillsammans. Något som jag välkomnade med stor öppen famn eftersom jag hade introducerats för designmetoder tidigare och var mycket nyfiken på att fördjupa mig i ämnet.

Vad har du fått med dig från utbildningen?
Utbildningen var ett fantastiskt sätt för oss verksamhetsutvecklare att samlas kring gemensamma bilder och begrepp. Vi fick en grundlig utbildning i vad tjänstedesign är på ett pedagogiskt och inspirerande sätt. Framför allt genom ett upplägg som varvade teori med praktiska övningar och hemuppgifter som maximerade inlärningen och gav det där lilla extra. Vi har lärt oss designmetoder för att utveckla vår verksamhet vilket har gjort att jag och mina kollegor har fått med oss verktyg och modeller att jobba vidare med.

Nyfiken på att sadla om? Anmäl dig till höstens kursstart!


Vad tycker du var det bästa med utbildningen?

Det bästa var den höga kvaliteten i både det stora hela och även i detaljerna, variationen föreläsare och variationen i upplägget med teori varvat med övningar och eget arbete. Tittar jag tillbaka till den hösten så var det en mycket rolig höst och att få vara kreativ öppnade upp en ny sida hos mig som jag tidigare saknat utlopp för.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?
Jag skulle säga att den överträffade mina förväntningar, framför allt den höga nivån på dialogen mellan kursledare och deltagare med ett öppet, varmt och tillåtande klimat. Det var också olika gästföreläsare som var experter inom sitt område vilket gjorde att både trovärdigheten, variationen och olika synsätt gjorde det mer dynamiskt.

Varför borde andra gå utbildningen?
Om du står inför en förändringsresa där tjänstedesign är er nya utvecklingsmetod och du behöver en grundläggande förståelse för olika designmetoder samt ett nytt synsätt kring kunden, borde du gå den här utbildningen. Utbildningen vänder sig också till dig som ska arbeta som tjänstedesigner framöver, för du får verkligen en bra bas att komma i gång och jobba vidare med. Se på mig, jag gick från verksamhetsutvecklare till tjänstedesigner som möjliggjordes tack vare den här kursen!

Vill du utveckla din verktygslåda inom tjänstedesign eller, precis som Pernilla, börja arbeta som tjänstedesigner? Hoppa på nästa omgång som startar 23 augusti! Anmälan görs via anmälningsformuläret här

Har du frågor eller funderingar kring utbildningen? Hör av dig till academy@forefront.se.

Mer om utbildningen

Tjänstedesignakademin är en gedigen grundutbildning där vi steg-för-steg går igenom olika moment inom området tjänstedesign. Som deltagare får du verktyg att identifiera och förstå problem samt hitta innovativa och nya lösningar. Du kommer också lära dig att samverka väl med andra. Utbildningen sträcker sig över 15 veckor varvat föreläsningar med övningar och där du får öva dina nya kunskaper på ett realistiskt case under hela utbildningens gång. Efter avslutad kurs har du tillräckligt med färdigheter för att arbeta som tjänstedesigner, även om det kan krävas erfarenhet innan man känner sig varm i kläderna.

Utbildningen vänder sig till dig som har en bakgrund inom produkt- och tjänsteutveckling eller som arbetar som till exempel projektledare, verksamhetsutvecklare, designer eller utvecklare och som på heltid vill arbeta som tjänstedesigner. Den är också relevant för dig som vill bilda dig en förståelse för hur ett kund- och användarcentrerat förhållningssätt kan skapas. Även för dig som har en närliggande roll och vill samarbeta bättre och själv vill applicera en tjänstedesigners metoder.

Datum för höstens omgång:

23/8 kl 13-17

13/9 kl 13-17

4/10 kl 13-17

25/10 kl 13-17

15/11 kl 13-17

6/12 kl 13-17

Dela i dina sociala kanaler