Idag finns många olika lösningar för Video on Demand på marknaden, såsom Apple TV, Google Chromecast, olika spelkonsoler och TV-tillverkarnas egna inbyggda lösningar. Gemensamt är att de bygger på appar som är utvecklade med olika programmeringsspråk och tekniker. I denna artikel tipsar vi om hur du kommer igång med att utveckla för Apple TV!

Apple TV

Det ursprungliga behovet för en produkt såsom dagens Apple TV kommer från att vi redan i början av 80-talet själva ville bestämma vad vi skulle titta på och när. Movieboxen och hyrfilmerna är dåtidens playtjänster som möjliggjorde att vi själva kunde välja utbud och tidpunkt för vårt tv-tittande.

Apple lanserade sin första Apple TV i januari 2007, som en samlingsplats för hemmets alla mediefiler. Sedan 2015 finns en dedikerad App Store för Apple TV. Användarna har höga krav på välfungerande teknik, samtidigt som digital media är tungt för hårdvaran. En dålig mjukvara kan upplevas som hackig och långsam, och vi blir lätt frustrerade om hårdvaran inte hänger med. I Apple TV finns det gott om hårdvaruresurser för att uppnå snabba och välfungerande lösningar. Detta gör det extra fördelaktigt att utveckla för iOS och dess motsvarighet för Apple TV, tvOS.

Synergieffekterna mellan iOS och tvOS är en tydlig fördel

Om du redan har en app utvecklad för iOS så är steget för att skapa en app för Apple TV relativt litet. Apple TV bygger som sagt på ett operativsystem som kallas tvOS, som är en variant av iPhone och iPads’s iOS. Det som gör övergången så liten är att du kan återanvända i princip all källkod, uppskattningsvis runt 95%, och undantaget är det som är unikt för TV-gränssnittet.

Att iOS och tvOS bygger på i princip samma teknik och hårdvara minskar utvecklingskostnaderna väsentligt. Du har en kodbas att testa, rätta buggar och göra optimeringar i. Det du fixar, utvecklar och rättar till kommer att slå igenom för både iPhone-, iPad-och Apple TV-appen. Det är enkelt att specialisera koden om du vill att TV-appen ska fungera annorlunda i något avseende. Du är alltså inte begränsad till att alla enheter måste fungera exakt lika.

Tips för att komma igång med att utveckla för Apple TV

  • För att utveckla för Apple TV behöver du ha en Macdator, då all utveckling för Apples operativsystem kräver Apples hårdvara.
  • Miljön du använder när du utvecklar kallas Xcode och utvecklingen sker med Swift, Apples eget språk som är standard på iOS och tvOS. Swift gör det möjligt att uppnå extremt effektiva lösningar. Ur en teknisk aspekt kan det finnas en ribba att ta sig över då du måste lära dig utveckla för Apples ekosystem. Språket är utformat för att det ska vara lätt att använda, och Apple har som inställning att alla kan koda. Deras webbplats är full med tips om hur du kommer igång med programmeringsspråket Swift
  • Till att börja med går det bra att testköra appen i en simulator för den enhet du utvecklar för direkt på din dator. Dessa finns för både Apple TV, iPhone, iPad och Apple Watch. Men för att verkligen få en känsla för hur din app kommer att fungera och upplevas i verkligheten behövs en inkopplad tv och en riktig Apple TV att testköra på.
  • För att kunna släppa din app för Apple TV, behöver du skaffa ett utvecklarkonto hos Apple.

Så, oavsett om du redan idag är proffs på att utveckla för iOS, eller aldrig har testat, är alltså synergieffekterna mellan iOS och tvOS så pass stora att det verkligen lönar sig att prova att utveckla även för Apple TV. Din nästa app kanske blir för TV istället för en smartphone?

Artikeln är skriven av vår praktikant Ulrika Nilsson, i samråd med Rickard Dahl, iOS-utvecklare på Forefront Consulting i Linköping

Dela i dina sociala kanaler