Som en av Googles främsta nordiska partners blev vi, Michael och Patrik, inbjudna till deras konferens Nordic Partners Executive Breifing för att få en större insyn i hur Google blickar framåt. Just insynen i hur Google resonerar om framtiden för Google Cloud är väldigt relevant, men inte bara för att vi är tech-entusiaster, utan också för att vi är kund-entusiaster.

För att tillhandahålla de säkraste och mest effektiva lösningarna för våra kunder måste vi sitta nära både kunder och partners, och därmed vara bryggan som ser till att våra kunder får ut det mesta från sina lösningar. Bryggan är lika viktig för Google som den är för våra kunder; så sent som i maj i år gick Google Clouds CEO, Thomas Kurian, ut och påminde om Google Cloud levererar produkter och lösningar, inte services – services ska gå genom partners.  

 

Michael Forsberg på Forefront Consulting

Michael Forsberg utanför Googles kontor

Säkerhet fortsatt säkert kort

Det är glasklart att Google Cloud Plattforms fortsätter fokusera på säkerhet för att kontinuerligt hålla sig motståndskraftiga mot nutida och framtida hot, både externa och interna. Google Cloud är rankade som en ledare inom Cloud Platform Native Security, mycket tack vare att användare kan ta del av de säkerhetslösningar som Google utvecklar för sina egna tjänster.

Trots att säkerhet är en must-have och någonting som inte syns är det någonting som vi och våra partners lägger otroligt mycket kraft på. Säkerhet ska vara osynlig (för det mesta, men inte alltid – men det är en annan historia) för att skapa en optimal användarupplevelse, och det tycker vi att Googles säkerhetsfokus levererar på. Det var en häftig upplevelse att vara på plats och få se projekt och prototyper som är långt ifrån lanserade på marknaden (hologram-möten, check!), och än häftigare är det att veta att allt vi fick se är säkra produkter. Eller ja, för oss som jobbar med säkra lösningar och kundleveranser så var det i alla fall häftigt, men vem vet – vi kanske är nischade i vårt intresse.

Kompenserat byts ut till förnybart

Att hållbarhet är viktigt för cloud leverantörer och tech-branschen, precis som för alla andra branscher, är inte något nytt under solen. Många aktörer arbetar med att klimatkompensera deras utsläpp, vilket absolut är bra – men inte lika bra som att jobba på att minska de faktiska utsläppen. Google är idag klimatneutrala med hjälp av klimatkompensering, men de kommer vara utsläppsfria år 2030, bland annat med hjälp av ett skifte till helt förnybara energikällor i deras datacenter och en Carbon Footprint i deras Google Cloud Plattform där användarna kan följa utsläpp associerat med deras nyttjande av Google Cloud Plattform.

Patrik Ljungberg på plats på Googles konferens

Patrik Ljungberg på plats på Googles konferens

The Walk of (tech) Fame

De senaste åren, med hemmakontor och dagar som smälter in i varandra, har kanske inte varit de mest inspirerande åren. Vi kan efter denna resa säga att dåtiden har blivit enormt kompenserad när det kommer till inspiration tack vare vår snabba visit hos Google. Det finns någonting magiskt med att åka förbi huvudkontor som huserar tech-pionjärer som Meta, Cisco, Amazon och Apple. Vi har en enorm potential i vår startup-scen i Sverige, och som land är vi väldigt snabba på att adoptera nya metoder, idéer och tekniker. Samarbeten med pionjärer som Google gör att vi kan ta det entreprenörskapet, eller entreprenörsandan, vidare till våra kunder. Och det är just det vi ser fram mot att fortsätta göra.

Dela i dina sociala kanaler

Michael Forsberg och Patrik Ljungberg
Michael Forsberg och Patrik LjungbergGoogle partners and tech-enthusiasts at Forefront Consulting