För ett par dagar sedan delade Magnus med sig av sina först intryck av den årliga festivalen SXSW. Efter fem intensiva dagar på plats i Austin, Texas, kommer här en överblick kring de mest tongivande ämnena:

SXSW 2018: Keep Austin Weird

För ett par dagar sedan delade Magnus med sig av sina först intryck av den årliga festivalen SXSW. Efter fem intensiva dagar på plats i Austin, Texas, kommer här en överblick kring de mest tongivande ämnena:

Läs del 1: SXSW – South by Southwhat? här

Friskvård och sjukvård

Demokratiserad vård och möjligheten att automatisera/robotisera patientrådgivning dök upp på många olika ställen och med många olika infallsvinklar. En intressant detalj var att flera använder ordet ”kund” istället för patient. Snabbt blev det en annan syn på hur vården ska interagera med patienterna om man tänker ur ett kundperspektiv. Som vanligt när vi som svenskar får höra om utmaningarna i den amerikanska vården… ja, det påminner lite om att höra Grandpa Simpson berätta om hur det var förr.

Michael Dells diskussion med Clay Johnston, Austin’s Dell Medical School, innehöll bland annat ett resonemang om varför medellivslängden i USA – där varje medborgare får vård motsvarande 10 000 dollar per år – är kortare än i Kuba – där varje medborgares vård kostar 700 dollar per år. Dell vill förstås använda sina lärdomar och omsätta dem i skalbar och kostnadseffektiv teknik för att lösa många av vårdens utmaningar på lokal och global nivå

Ett annat tänkvärt citat från den diskussionen är “Med snart sju miljarder människor, hur ofta idag kommer en patient och är först på jorden med ett sjukdomssymtom?”. Några diskuterade evigt liv, eller hur man kommer så nära det det bara går. Och andra pratade om mängder av sätt att hacka kropp och själ med allt från smart hårdvara till pyskadeliska droger.

Blockchain och dess användning i praktiken

Spoiler alert: I stort sett det enda de flesta verkar överens om är att användningsområdena är begränsade. Idag.

Annars var en vanlig formulering “detta är en ganska avancerad session men vi börjar med att förklara grunderna i blockchain” och sen kom de inte så mycket längre. Intressant att notera är att trots att användningsområdena är begränsade, hade flera riskkapitalbolagen på plats en uttalad strategi att investera uteslutande i blockchainteknologi och kringliggande tjänster. Förhoppningsvis kan det finnas mer konkreta exempel kommande år.

Influencers och framtidens medier

Traditionella mediabolag skyr nog tanken att grupperas med influencers som pesten, men beröringspunkterna är många. I slutändan slåss de om samma annonskronor, oavsett vilken budget kunderna placerat kronorna i.

Många sessioner berörde vad som händer när man förlitar sig på Facebook som huvudsaklig distributionskanal för innehåll och chocken när Facebook ändrar algoritmerna för hur innehåll visas. Inte ens Facebook rekommenderar att lägga alla ägg i Facebook-korgen.

Mediernas roll i en värld styrd av AI och algoritmer var ett stort ämne. Apple presenterade sina tankar om hur de ska paketera nyheter och annat innehåll i Apple News. Lustigt nog jämfördes tjänsten upplevelsemässigt med att bläddra i en papperstidning – eftersom de inte jagar annonspengar kan Apple News kosta på sig att visa upp saker du inte visste att du ville läsa.

Den eviga frågan om hur varumärken når ut till sin publik på ett kostnadseffektivt sätt och resonemang om hur marknadsförare ständigt missförstår mediernas roll i samhället dök upp lite varstans. Det finns mycket uppdämd frustration inom medierna, känns det som.

Det digitala samhället, staden och statsmakten

Det fokuserades också på tjänster inom staten och hur samhället kan bli bättre och mer effektivt. Även här dök uttrycket ”kund” upp, istället för vaga benämningar som medborgare och innevånare, från ett ganska oväntat håll – Homeland Security.

Ett experiment som slagit väl ut är Emma, en bot som man kan ställa frågor till om hur man får amerikanskt medborgarskap. Eftersom informationsmängden är otroligt stor och amerikanskt medborgarskap är en bred fråga med mängder av infallsvinklar har boten lönat sig snabbt. De som har frågor behöver dessutom ofta möjligheter att ställa dessa och få svar på många olika språk

Intelligenta städer var också på tapeten och många av knäckfrågorna är just hur städer och länder ska hinna hålla jämna steg med medborg… kunderna, som ofta tankemässigt ligger långt före. Sadiq Khan, Londons borgmästare, tog sig själv som exempel och läste upp några av de rasistiska meddelanden och hot han fått i sociala kanaler den senaste tiden. Detta för att väcka tankar kring vad som händer med unga människor när påhopp och hot blir en del av vardagen.

Mångfald och framtidens arbetsmiljö

Förutom innovation kring hur våra arbetsplatser kan se ut fanns det många tankar och idéer kring hur framtiden ser ut för människor som jobbar och inte jobbar.

Ubers marknadschef Bozoma Saint John, hon som ska rädda Uber efter att de kört i diket med sitt varumärke, sammanfattade några utmaningarna med mångfald i Silicon valley med:

– Varför kan inte vita män titta runt på kontoret och tänka “kolla, det är många vita män här – det ska vi ändra på”?

– Varför ska jag som den svarta kvinnan ändra på det? Det är ju femtio av er där och bara en av mig.

AI och nya sätt att interagera

Många och mycket snack om just snack – rösten som gränssnitt. Google hade ett antal telefonhytter där man kunde testa röststyrning. Neurologiska gränssnitt var det mest framåtlutade som visades upp, använda tankarna för att styra ett spel ger virtual reality en ny – och ganska skrämmande – innebörd.

Flera stora aktörer berättade om självkörande bilar och möjligheterna med dem. En förening mot självkörande bilar var på plats och varnade. Och tydligaste AI-skeptikern av dem alla, Elon Musk, repriserade sin syn på AI i stort – de som inte fattar hoten med AI är riktiga stollar.

En hel del sessioner handlar om AI och hur kund och användarupplevelser ska konstrueras när gränssnitten kan tänka själv. Ingen berörde dock det som kommer bli det viktigaste av allt om några år; vad robotarna vill ha för olika gränssnitt för att styra oss människor när de tagit över. Men det kanske skulle bli alldeles för knasigt. Till och med för Austin.

Forefront på SXSW

Del 1: SXSW – South by Southwhat?

Del 2: SXSW 2018 – Framtidens digitala samhälle sätter människan i fokus

Del 3: De fem viktigaste trenderna på SXSW

Nedan: Bozoma Saint John och Jo Ling Kent på South by Southwests stora scen

SXSW 2018: Bozoma Saint John och Jo Ling Kent

Dela i dina sociala kanaler