South by Southwest, eller SXSW, är i full gång. Magnus Mellin är på plats i Austin under veckan då stadens slogan, Keep Austin Weird, passar bättre än någonsin. Magnus delar med sig av sina intryck från den årliga festivalen där AI och blockchain blandas med svenskar, Bernie Sanders och Anonymous.

SXSW 2018: Clay Johnston och Michael Dell

Han är tungt beväpnad den bistra, grånande gränspolismannen på O’Hare International Airport i Chicago. Han kikar upp över sin passkanningsmaskin och mumlar ilsket:

– South by southwhat? Interactive? Music? Film? A festival? It can’t be that big, I never heard of it.

Folk säger att man inte ska argumentera med amerikansk säkerhetspersonal men den här gubben har fel. Väldigt fel.

En kort repris för dig som inte hört talas om South by Southwest, SXSW – det är en årlig festival i Austin i Texas som funnit i 31 år. Festivalen har tre spår; interaktiv, musik och film. SXSW föddes som en musikfestival som första året hade 700 besökare. Förra året kom över 420 000 personer från 95 länder för att på ett eller annat sätt delta i festivalen. Den räknas i dag som världens största musikfestival, vilket bara är halva sanningen då interaktiv- och film-delarna är minst lika stora. Över 2 000 föreläsningar, över 2 000 band och över 1 000 fester. På tio dagar. Det stämmer alltså att allt i Texas är stort. Jättestort. Även festivaler.

Lagom till årets festival skulle starta väcktes några frågetecken. Några av de större reklambyråerna i New York hoppade över festivalen då den blivit för folklig och inte tillförde något nytt och spännande. Oavsett vad några ängsliga cyklande skägg och flanellskjortor från gentrifierade stadsdelar på den amerikanska östkusten tycker är South by Southwest en av de starkaste påverkanskrafterna inom underhållningsbranschen, reklam- och teknikindustrin.

Många av teknikjättarnas produktlanseringar sker i någon form under festivalen, det går inte ens att räkna antalet innovationscenter från olika globala företag som visar upp sig. Reklamare, digitala stjärnor och innehållskapare är andra större grupperingar som tar plats. Stora och små startups och entreprenörer finns överallt. Som i sin tur lockar till sig investerare. Som i sin tur lockar till sig fler entreprenörer.

Svenskarnas plats på festivalen

Och sen har vi svenskarna… vi älskar South by Southwest. Så himla mycket att SAS sätter upp en temporär direktlinje till Austin under festivalen. Flygbolaget med samarbetspartners har också startat ett skandinaviskt centrum där man exempelvis kan äta frukost – perfekt om det inte finns svenskt kaffe på hotellet – och lyssna på sammanfattningar från det bästa från dagen och ta del av svensk kultur. Om du har för ovana att kasta stenar skulle du träffa en svensk varje gång i centrala Austin under de här tio dagarna.

Vi är överallt. Vi lyssnar och antecknar. Vi festar och går på konserter. Men det är inte så många av oss som föreläser inför någon större publik, kanske SAS kan fylla en kärra med entreprenörer nästa år som får synas på andra scener än den på det skandinaviska caféet.

En plats för AI, blockchain, Westworld och Bernie Sanders

Själva epicentrum för festivalen är Austin Convention Center och dess kringliggande märkeshotell. Från tidig morgon till sen kväll pågår seminarier, föreläsningar och andra sessioner som spänner från säkerhet till robotisering till AI till blockchain till hälsovård till politik… ja, allt man kan tänka sig som kan få en digital touch pratas det om och kring. För att inte tala om alla ämnen inom musik. Och film.

Mest spännande med allt är dock mixen av att kunna lyssna på Bernie Sanders tala, besöka en kopia av Westworld-världen, höra mannen som släpat ut sin orgel på huvudgatan spela och se hacktivisterna i Anonymous ha en aktion alldeles bredvid – konstrasterna under en vanlig eftermiddag är nästintill bisarra

Festivalen gör sitt absolut bästa att förstärka stadens slogan Keep Austin Weird. Knasigt är nog det bästa ordet att använda för att beskriva hela arrangemanget. SXSW är knasighet till trots ett väloljat maskineri, löpande information och alla logistiska utmaningar som kommer med stora festivaler hanteras friktionsfritt. Trots sin storlek är det relativt enkelt att ta sig runt i, som besökare kan man promenera mellan de olika platserna – det tar som mest en kvart, tjugo minuter att kryssa mellan lyxhotellen. Dock kan det ta lika lång tid att ta sig från ingången till rätt lokal då även de i sann Texas-anda är gigantiska.

Festivalen där du garanterat missar det bästa

Hur är sessionerna då? De större talarna är väldigt styrda av välpolerade manus, säkrade och finslipade i dagar av såväl pr-människor som jurister. Framförandena är amerikanskt artiga, välregisserade med få överraskningar. Känslan som uppstår när Michael Dell samtalar med Clay Johnston om att demokratisera sjukvården är att vi i publiken är viskande och applåderande kött-och-blod-dekor, endast ditsatt för att rama in den perfekt utförda föreläsningen.

Förstås finns både mindre och mer spontana arrangemang som har både mer själ och hjärta. Och i och med det finns också den största utmaningen med SXSW – utbudet. Det är för stort och överväldigande. Guldkornen har en tendens att försvinna i den stora mängden jämntjock lera. Har du en rädsla för att missa något är nog SXSW den sämsta arrangemanget på jorden att åka till. Du kommer hem och har inte sett en bråkdel. Och definitivt har du inte sett och hört det bästa.

SXSW fortsätter fram till den 15 mars. Förhoppningsvis blir Austin bara knasigare och knasigare fram till dess. Och kanske ännu svenskare.

Forefront på SXSW

Del 1: SXSW – South by Southwhat?

Del 2: SXSW 2018 – Framtidens digitala samhälle sätter människan i fokus

Del 3: De fem viktigaste trenderna på SXSW

Nedan: Från föreläsningar med Bernie Sanders, Elon Musik och Melinda Gates till en manifestation om sanningen.

SXSW 2018: Anonymous

Dela i dina sociala kanaler