AI överallt
Det var tydligt att AI låg som strössel över exakt allting, vilket gjorde det inte helt trivialt att reflektera över vad det centrala i ett budskap var, och om det var något banbrytande i en viss tillämpning eller enbart snyggt paketerade produkter med en touch av AI.
Budskapet är tydligt. Vi är i början av den agentiva eran och det vi nu träder in i är förändrat på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt. Frukten från de senaste årens teknikutveckling har börjat mogna och de organisationer som anpassat sig och kommit en bit på sin AI-resa kan börja skörda. De senaste årens användande och experimenterande med generativ AI har lärt och utvecklat oss, och gör den agentiva fasens införande enklare.
Det är på riktigt
Den agentiva eran är inte bara en ny liten spännande isolerad funktion. Det är värde på riktigt. Att det är på riktigt denna gång baserar jag på att det är banbrytande teknik kombinerad med beprövade mönster och tillämpningar. Branschen samarbetar dessutom i stor utsträckning kring standarder och protokoll, vilket gör att vi redan i år kommer att se en explosion av organisationer som drar nytta av agenter – kanske främst inom Googles sex definierade agent-kategorier: Customer, Creative, Employee, Data, Code och Security där det finns tydliga och väl beprövande modeller och use case.
Med det sagt tar jag med mig två huvudpunkter för att lyckas i den agentiva eran:
- Fundament är viktigare än någonsin
- Sluta inte experimentera
Fundament är viktigare än någonsin
När tekniken och modeller allt mer blir allmängods är det tekniska och organisatoriska fundament som avgör om man lyckas i den agentiva eran. Med organisatoriska fundament som jag nämner ovan menar jag främst organisatorisk agilitet – hur vi förändrar vårt sätt att arbeta samt hur vi levererar värde i takt med att tekniken öppnar upp nya möjligheter – allt från roller till processer. Om en agent definieras som något som ger insikt till en icke-människa och exekverar på detta (Samer Sethi), blir frågan: Vad kan vi ta bort från människan som kan skapa nytt värde? Och vilket nytt värde kan människan skapa när repetitivt arbete och variation i processer minskar? Historiskt har tekniksprång förändrat arbete snarare än tagit bort det – så hur tar organisationer vara på den möjligheten?
“Modernize for organizational agility, as coding and software costs drop, agility – not just delivery – becomes the true differentiator” – J.R Allen (CDO HCA Healthcare)
Hur behöver vi förändra vår kundtjänstavdelning? Vilka roller behövs nu och framöver? Hur genomför vi förändringen? Det handlar lika mycket om förändringsledning, processinnovation och verksamhetsförståelse som om teknisk kunskap – och det måste understödjas av hela organisationen. Organisatorisk agilitet har givetvis varit centralt tidigare, men nu kommer friktionen bli tydligare och konsekvenserna både snabbare och brutalare om man misslyckas med det.
Det är kristallklart att bredare och djupare förståelse för verksamheten, vad som skapar värde, och processer som understödjer detta, blir än viktigare. Detta ställer ytterligare krav på hur vi samarbetar, digitaliserar och utvecklar produkter. För mig är det ett ypperligt tillfälle att bli mer produktorienterade i våra organisationer – teknik, design, produkt i samspel.
Jag tycker mig se att organisationer som varit datadrivna länge (t.ex. designers, marknadsförare, läkare) har kommit längst i dessa förmågor. Datadrivenhet är i sig ett fundament för organisatorisk agilitet. Har du inte förmågan eller fundamenten på plats idag är det där du måste börja – men det är lättare att bygga upp det idag än för bara några år sedan.
På det tekniska planet handlar fundamenten om plattformar för och kring data samt en lättrörlig arkitektur som möjliggör förändring. Plattformsaspekten i den agentiva eran är än så länge relativt okänd mark, men ambitioner och standarder (t.ex. MCP) finns. Nya produkter och ramverk föds veckovis – det ställer högre krav på de centrala delarna av våra befintliga arkitekturer och plattformar men även givetvis governance av dessa, hur formar och hanterar din organisation detta framåt?
Agenter ger oss möjligheten att automatisera och skala processer och beslut. Så frågan är enkel: Vill du skala med korkade beslut – eller med välgrundade? Dålig data gör agenter otroligt korkade.
Fortsätt våga experimentera
Det är tydligt att de organisationer som är mest redo för den agentiva eran har många av fundamenten på plats – tack vare att de experimenterat med exempelvis generativ AI under de senaste åren. Men det är absolut inte dags att sluta testa och experimentera bara för att fundamenten är på plats.
Teknikutvecklingen har långt ifrån nått sin platå, vilket gör behovet av experimenterande och lärande större än någonsin. Aron Berg (VP Digital Transformation, Walmart) kallar tiden vi befinner oss i för en “Period of Discovery” – en tid då vi ständigt måste experimentera med tekniken och tjänsterna.
De organisationer som lyckas utveckla – eller behålla – ett utforskande och lärande förhållningssätt, och agerar på de insikter som skapas, kommer att fortsätta vara vinnare. Oavsett om det gäller den agentiva eran eller den som kommer därefter.