Under måndagen samlades runt 70 designers och designledare på Holländargatan 13 (Forefronts Stockholmskontor) för att diskutera vad som definierar bra designledarskap, om det skiljer sig från andra sorters ledarskap, vad som händer med kreativitet när effektivitet får allt större fokus, och mycket mer. Men framför allt samlades de för det som utmärker Design Leadership Communityt: gemenskapen.
”När vi startade communityt ville vi skapa ett forum där vi kunde diskutera design och ledarskap, men vi ville också skapa ett forum som sprider information om vad vi ser i olika branscher”, säger Jens Wedin, medgrundare av Design Leadership Community. Design Leadership Community grundades av Jens Wedin och Christopher McCann för fyra år sen, och förutom den årliga rapporten State of Design har de skapat ett buddy-program där du som designer blir matchad med en mentor, samt regelbundna meetups.
”För mig som designer som skolade om mig till coach är det här ett klockrent forum för att diskutera allt från vad ”ledarskap” och ”självledarskap” innebär, samtidigt som vi håller oss till den värld jag älskar – designvärlden,” berättar Christopher, som även arbetar som coach på Forefront.
Så hur ser det egentligen ut på marknaden för designers? Har den påverkats av lågkonjunkturen? ”Först vill jag förtydliga att det data vi grundar våra svar på är den självrapporterande datan från de svarande på undersökningen – det är alltså inte data för alla designers i Sverige. Det vi ser i rapporten är att marknaden verkar lite mer trögrörlig än föregående år. Lönerna rör sig uppåt, men inga jättekliv, och tittar vi på de relativt få svar vi fick om konsultpriserna så dippade de lite i början på september 2023”, förklarar Jens.
Titta på helheten hos arbetsgivare
Men ger lön en rättvis bild av hur det är att arbeta som designer idag? Christopher tycker det blir på tok för ensidigt att enbart kolla på lönen: ”Vi tycker båda att det finns andra viktiga aspekter att titta på. Din framtida lön, pensionen, bör tas i större beaktande. En annan viktig del av en arbetsgivares fulla erbjudande är kompetensutvecklingsmöjligheterna, och bland de svarande så såg vi att 31 % inte ens visste huruvida det fanns en budget för kompetensutveckling hos deras nuvarande arbetsgivare. För att du ska kunna utvecklas som designer och som person, och för att få större möjlighet att påverka din lön, så är det viktigt att fortsätta utveckla din kompetens – ta tillvara på arbetsgivarens möjligheter!”
Vem kan då klassa sig som en ”Design Leader”? Är det så enkelt som att ha underrapporterande? Absolut inte, menar både Jens och Christopher. ”Vi har pratat mycket om vad det innebär att vara en designledare, och en vanlig invändning mot att kalla sig Design Leader är just ”jag är ingen ledare, för jag har inget personalansvar”. Det är struntprat – det handlar inte om organisationskartor, det handlar om huruvida du har en påverkan på din omgivning eller inte”, konstaterar Christopher. ”Du kan absolut vara en Design Leader utan personalansvar”.
”För att göra det ännu mer komplicerat är Design-världen väldigt förtjust i att sätta ”Lead” i titlar; Design Lead, UX Lead, osv. På frågan ”Är du en Design Leader” ser vi att de som instämmer ofta har titlar som reflekterar att de har personalansvar, även om de kanske inte har en påverkan på deras anställda och designen. Vi ser också att de som inte har titlar som reflekterar ett personalansvar inte instämmer på frågan om de ser sig själva som en Design Leader. Men för mig är det en stor skillnad på vad det innebär att vara ”Chef”, eller ”Manager”, och att vara en Leader,” flikar Jens in.
I veckan släpps State of Design för 2023. Här kommer den laddas upp, och tills dess kan du passa på att läsa 2022 års rapport, och lära dig mer om vad du får som medlem i Design Leadership Community.